Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Блокираха ваксината на AstraZeneca у нас

Да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 с производител AstraZeneca. Това разпореди изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март.

По-рано на работно заседание министър-председателят Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на „Астра Зенека“ да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й.

Заповедта на Богдан Кирилов е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа AstraZeneca – България и „БулБио – НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

Източник: darik.news

4 коментара на “Блокираха ваксината на AstraZeneca у нас

  1. Поръчали са много по-малко ваксини от тези, които сме имали право от ЕС и то много повече от съмнителната, по-ниско качествена, много по-евтина и неодобрена ваксина на „Астра Зенека“. И в западните държави започнаха първо да ваксинират по-възрастните, хронично болни хора с най-предпочитаната ваксина на „Пфайзер“. А тука всичко е на опаки. Наистина трябва да се отбележи връзката на ГЕРБ-ерската европейска депутатка, чиято майка е свързана в България с „Астра Зенека“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *