Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Отбелязваме Деня на жабешкото блато на 22-ри март

Национален природонаучен музей при Българска академия на науките /БАН/, Община Ботевград и Общинско предприятие „Туризъм“ организират детски празник по повод Деня на жабешкото блато.

На 22-ри март /понеделник/ НЧ „Христо Ботев 1884“ ще бъде домакин на богата тематична програма, включваща куклен театър „Голямото жабешко пътешествие“, интерактивни образователни игри и творчески ателиета. В заниманията ще се включат ученици от трите основни училища в гр. Ботевград – ОУ „Н.Й. Вапцаров“, ОУ „Васил Левски“ и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Под напътствията на местните занаятчии – Димитър Христов и Екатерина Костадинова, децата ще имат възможност да изработят глинени фигурки и жабки от вълна, чрез техниката „иглонабиване“.

 За най-малките ученици от първи клас е организиран  конкурс за рисунка на тема „Жабешки живот“.

Съобразно изискванията, разписани в Заповед №РД-01-132/26.02.2021 г. на министъра на здравеопазването, броят на присъстващите е ограничен, а по време на събитията ще бъдат спазвани всички противоепидемични мерки.

В 15:00 часа в зала „Орханиец“ на Исторически музей – Ботевград Емилия Вачева, херпетолог ще изнесе презентация на тема „Миграцията на планинската жаба Rana temporaria“.

„Денят на Жабешкото блато“ се организира за трета година и има за цел да обогати познанията на децата за защитената местност „Мухалница“ и уникалната миграция на жабите от рода Rana temporaria.

За всички участници са предвидени тематични награди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *