Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Д-р Петър Чипев от Ботевград пред Nova:След ваксинация сънят води до по-силен и траен имунитет

Вземете си отпуска, след поставяне на ваксина срещу COVID-19, за да поспите повече. Това съветва един от малкото у нас, специалисти по медицина на съня. По думите на експерта сънят има пряка връзка с имунната система. А когато спим подпомагаме изграждането на имунната памет. Д-р Петър Чипев разказва подробности в предаването „Пулс“ по NOVA NEWS.

По думите му има неврологична компонента в безсънието, хората се будят и сънуват кошмари без да могат да го обяснят. А обичайно се изписва мелатонин, но той не е лекарство за безсъние.

Според него един от методите на лечение е поставяне на очила, чрез тях се регулира каква степен светлина да поема ретината, което ни събужда или ни прави по-сънливи. Медикаментозното лечение се използва за кратко, защото иначе може да влоши проблема, водят до зависимост, а когато се спрат, усложняват нещата.

Здравият сън „пази“ от сърдечна недостатъчност

„Адекватно е да се прилага и когнитивно поведенческа терапия – основана е на принципите за хигиена на съня“, обясни д-р Чипев.

Специалитът споделя, че сънят е от най-важните фактори за подобряване на имунитета, след ваксинация води до по-силен и траен имунитет. А след ваксина трябва да се отделят дни за наспиване.

При него идват и хора, които хъркат. Причината може да е сънна апнея, а изследванията са дневни и нощни.

„Сънната апнея води до промени в метаболизма, както и в сърдечно-съдовата система, което може да доведе до инфаркт, инсулт и тежко протичане на инфекциозни заболявания.

Изследвания за нарушения в съня могат да се правят и в домашни условия – чрез силиконов часовник (артиграма), който следи ритъма на сън и бодърстване. Пациентът си води и дневник на съня.

2 коментара на “Д-р Петър Чипев от Ботевград пред Nova:След ваксинация сънят води до по-силен и траен имунитет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *