Какво може да се случи с организма след COVID-19

Все повече хора, прекарали COVID-19, месеци по-късно продължават да имат сериозни оплаквания. Предполага се, че това важи за до 20% от заболелите, а особено засегнати се оказват жените на възраст между 20 и 40 години.

Дори и след сравнително леко протичане на болестта, много пациенти се нуждаят от месеци, за да оздравеят напълно. Това се наблюдава напоследък все по-често и при млади хора, дори при деца.

Тъй като COVID-19 е заболяване на цялата съдова и имунна система, на много места в тялото могат да останат остатъчни оплаквания или симптомите да се проявят отново. Експерти подозират, че в случая може да става дума за автоимунна реакция, пише Deutsche Welle.

Така например косопадът също може да е последица от COVID-19, тъй като при някои хора се стига до автоимунно образуване на антитела срещу корените на косата.

Болестта след болестта

Изследвания в Китай, проведени след първата вълна на пандемията, показаха, че от хоспитализираните пациенти с COVID-19 всеки втори е развил т.нар. пост-COVID синдром. До шест месеца след изписването им при 76 процента от пациентите е наблюдаван поне един остатъчен симптом.

Най-често срещаните оплаквания

 • – изтощение
 • – болки в мускулите
 • – смущения в съня
 • – депресия
 • – косопад

При това не е вярно, че засегнати са най-вече възрастните хора и пациентите с предходни заболявания.

Експертите предполагат, че от дълготрайни последици след COVID-19 страдат между 10 и 20 процента от заболелите, като особено засегнати са жените на възраст между 20 и 40 години.

Австрийският пулмолог Ралф Цвик, който ръководи рехабилитационна клиника във Виена, разказва в тази връзка, че състоянието на негова пациентка на 32 години било като на 85-годишна жена с онкологично заболяване.

„За нас медиците това е съвсем нов феномен“, казва лекарят пред австрийския „Дер Щандарт“.

До сходни изводи стига и изследване, проведено в берлинската клиника “Шарите“. В него са участвали 42-ма пациенти на средна възраст 36 години, като 70 на сто от тях са били жени.

Цели шест месеца след излекуването им от COVID-19 всички участници са страдали от отпадналост и тежка умора. Наблюдавани са били още симптоми като когнитивни проблеми, главоболие, болки в мускулите.

Британският здравен институт NICE дефинира пост-COVID като съвкупност от симптоми, които продължават повече от 12 седмици след заразяването.

Най-честите симптоми

 • – умора
 • – отпадналост
 • – проблеми с паметта
 • – затруднено дишане
 • – болки в областта на гърдите
 • – сърдечно-съдова недостатъчност
 • – смущения в съня

Това обяснява кардиоложката Мариан Гьонгьоши от университетската клиника AKH във Виена, към която вече е разкрито отделение за пациенти с пост-COVID синдром.

Предполага се, че от около 500 000 души в Австрия, които дотук са боледували от COVID-19, поне 50 000 са развили въпросния синдром.

„Много хора не разбират защо постоянно чувстват умора или защо изведнъж започват да ги затрудняват най-обикновени действия“, казва по този повод австрийката Марта Прелер, основала група за взаимопомощ, която вече наброява 500 души.

Прелер прекарала миналата пролет лека форма на COVID-19, но няколко месеца по-късно състоянието ѝ започнало прогресивно да се влошава.

Как да се противодейства?

Въпреки че вирусът атакува основно белите дробове, той може да засегне и други органи – в зависимост от това към кои ACE2-рецептори в тялото се прилепва вирусът. Неврологът Михаел Щингъл разказва по този повод, че негови пациенти чувстват силно изтощение месеци след заболяването. Някои от тях дори нямат сили да четат книга. А особено тревожно е, че много от тези пациенти са млади хора, при които болестта е преминала сравнително леко, обяснява медикът.

Познатите методи за рехабилитация не помагат при такива пациенти. Точно обратното: след тях много от засегнатите се чувстват дори по-зле.

„След зараза с коронавируса организмът се нуждае от целенасочена терапия“, казва пулмологът Ралф Цвик. Затова в неговата клиника са въвели специални програми с упражнения за възстановяване на мускулната маса, за правилно дишане и преодоляване на посттравматични състояния.

Едно е ясно отсега: все повече ще нараства нуждата от места за пациенти с пост-COVID синдром, които се нуждаят от специална терапия.

Източник:Монотор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *