Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Прерязаха лентата на Туристически информационен център в Ботевград

Туристически информационен център бе открит днес в Ботевград, заедно с вътрешно дворно пространство зад сградата на община Ботевград. Денят 27 септември- Международен ден на туризма е избран за това събитие, за да бъде поставено началото на едно символично пътешествие. Това каза директорът на Общинско предприятие „Туризъм“ Силвия Маринова. „Пътешествие към нови хоризонти, вълнуващи висини и извоювани успехи.“, каза още Маринова. По думите й основна заслуга за изграждане на Туристическия информационен център имат няколко човека.

Подкрепени от Община Ботевград създателите на проект “Хетеротопии“ е превърнало мястото около туристическия център в красива, иновативна и модерна зона, готова да посреща жителите и гостите на Ботевград, подчерта Силвия Маринова. Центърът за съвременни изкуства,в непосредствена близост до туристическия център, пък ще допринася за промотиране на художественото изкуство в града.

Директорът на центъра даде думата на арх. Мариела Андреевска, един от създателите на проект „Хетеротопии“, да съобщи същността на идеята и предизвикателствата около неговата реализация. По думите й информационния център е една малка частица от Промотиращия център в Ботевград, който тепърва ще се развие на това място.

В днешния ден Часовниковата кула, чието обновяване също е част от проект „Хетеротопии“, е приела 40 посетители по повод Деня на отворени врати за достъп до нея. Хората са разгледали символа на града по двама-трима души на посещение, предвид епидемиологичните мерки. Главният „виновник“ за отварянето на кулата за свободен достъп е директорът на Исторически музей-Ботевград Рени Лазарова, съобщи Силвия Маринова.

Откриването започна с изпълнения на Общински духов оркестър Ботевград, с ръководител Иванка Савова, и с изпълнение на пианистката Силвия Младенска. В програмата се включи и талантливата Силвия Младенска с изпълнения на пиано.

Празничното събитие бе съпроводено от водосвет за здраве и благополучие , отслужен от Архийерйският наместник Отец Борис Петров. В своето поздравително слово към общинското ръководство и присъстващите той подчерта, че гражданите са свидетели как се благоустроява целия град навсякъде, а не само на определени места. Според него доказателство за това е не само информационния център, но и новооткритото  пространството зад музея, подмяната на водопровода и т.н.

Вътрешното дворно пространство и туристическия център са изградени със средства на общината и по проекта „Хертеротопии“, припомни кметът на общината Иван Гавалюгов. „Надяам се, че много събития – музикални и творчески и не само, ще се реализират именно тук в това вътрешно пространство. Всички гости на Ботевград вече ще имат вече една адекватна възможност да се запознаят с забележителностите на нашия град и на нашата община, които са богати на история.спяхме да превърнем това пространство – вътрешния двор зад сградата на общината, в нещо ново, да вдъхнем нов живот на това пространство.“ – каза кметът Иван Гавалюгов. Радвам се, че спяхме да превърнем това пространство – вътрешния двор зад сградата на общината, в нещо ново, да вдъхнем нов живот на това пространство.“ – каза кметът Иван Гавалюгов.“, заяви Гавалюгов. По думите му телепрезънс центъра, който се изгражда също по проекта, тепърва ще започне да функционира. Гавалюгов изрази надежда, че с помощта на служителите на Туристически информационен център ще се преоткрият забележителностите на града и общината, но освен това ще бъдат създадени нови туристически обекти и зони, които ще предложат и атрактивност.

Преди официалното прерязване на лентата на Туристически информационен център, Силвия Маринова цитира фрагменти от разсъждения на основоположника на организирания туризъм и създател на първото туристическо дружество у нас, както и автор на най-емблематичните произведения в българската литература – Алеко Константинов. „Българино, послушай ме, посвети един от летните и празнични дни на природата и ако тръгнеш с мене, уверявам те ни един хубав празничен ден няма да останеш в града“.

В края на събитието кметът на общината Иван Гавалюгов и Силвия Маринова  – директор на ОП“Туризъм“ прерязаха лентата на Туристическия информационен център.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *