Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Липнишките оброци са вписани в Националната представителна листа „Живи човешки съкровища – 2022“

На 12.12.2022 г. в галерия „Средец“ на Министерството на културата се проведе официалната церемония по връчване на удостоверения за вписване в Националната представителна листа „Живи човешки съкровища – 2022“ и грамоти за номинация.

16 са кандидатурите, постъпили в Министерство на културата, след селекция на областно ниво. От тях отличени са шест, сред които и тази от Община Ботевград: „Оброкът – живата практика в с. Липница, община Ботевград“ с групов носител Общността на село. Липница.

По време на церемонията водещата – д-р Силва Хачерян – директор на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“, отчете високото ниво на кандидатурите, което доведе до награждаването на шест от тях /вместо пет/.

За първи път представител от Община Ботевград, а именно кандидатурата на НЧ „Слънце – 1929“, с. Липница:  „Оброкът – живата практика в с. Липница, община Ботевград“  с групов носител Общността на с. Липница, община Ботевград /12 представители на родове, които „дават“ оброци/, преминава всички етапи и е одобрен като част от Националната представителна листа на нематериалното културно наследство, елемент от Регистъра: Социални обичаи, обреди и празнични събития.

Представител на груповият носител на церемонията беше г-жа Ваня Иванова, която получи грамота и удостоверение и благодари за подкрепата от страна на Общинска администрация Ботевград, кметския наместник на с. Липница, НЧ „Слънце – 1929“ с. Липница, НЧ „Христо Ботев 1884“ – Ботевград и РЕКИЦ „Читалища“ – Ботевград.

Гости на събитието бяха зам.-министрите на културата и на туризма – доц. д-р Пламен Славов и проф. Мариела Модева, областните управители на Бургас и на Габрово – проф. д-р Мария Нейкова, Кристина Сидорова, членовете на Националния съвет по нематериално културно наследство към министъра на културата и на регионалната експертна мрежа по нематериално културно наследство, Емануела Томова – главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО, кметове на населени места, от които има излъчени номинации, представители на музеи и на читалища.

1 коментар на “Липнишките оброци са вписани в Националната представителна листа „Живи човешки съкровища – 2022“

  1. Поздравления за поетата инициативност и запазване на традициите и живия дух за род, бащино огнище и присъствие на родолюбие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *