Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Отбелязваме Световния ден за борба с рака

На днешния 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба рака.

Инициатива, която обединява общности от целия свят с една цел – да изразят своята подкрепа за онкологично болни пациенти и да предприемат лични действия за едно по-здраво общество.

Всяка година в над 100 страни се провеждат повече от 900 различни дейности, свързани с гласност и превенция на онкологичните болести. Онкологичните заболявания са втората водеща причина за смъртност в световен мащаб след сърдечно-съдовите болести.

По данни на Световната здравна организация годишно над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,5 млн. средно умират от болестта. Добрата новина е, че около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме.

Най-често става въпрос за рак на белия дроб, гърдата, простатата и дебелото черво.

Статистиката показва, че само 10% от хората разбират, че имат рак, когато той може да се излекува напълно. Според водещите специалисти основната причина за това е, че у нас не се прави адекватна профилактика.

Онкологичните заболявания се откриват в начален стадий в 50% от случаите. Според водещите онколози у нас няма адекватна програма нито за наблюдение на този вид заболявания, нито за тяхната профилактика.

Като основен рисков фактор, особено при белодробните онкологични заболявания, специалистите посочват тютюнопушенето. Всяка година от този вид рак заболяват 4000 души, същият е и броят на смъртните случаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *