Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Община Ботевград постави три контейнера за рециклиране на стари дрехи и обувки в града

Изхвърлянето на дрехи и други текстилни изделия в контейнерите за общи отпадъци води до замърсяване на околната среда. Освен това те са ценен материал, който не бива да свършва на сметището.

Във връзка с изпълнение на общинската програма за управление на отпадъците и с цел предотвратяване на изхвърлянето на текстил на нерегламентираните за това места, Община Ботевград постави три контейнера за стари дрехи и обувки.

Те могат да бъдат открити на следните места в Ботевград:

  • на ул. „Адриян Атанасов“ в кв. „Васил Левски“;
  • на ул. „Захари Стоянов“, пред Арена „Ботевград“;
  • на ул. „Плиска“ в кв. „Саранск“, до тото пункта;

В тях могат да се предават дрехи, обувки, хавлиени кърпи, пердета, завеси или друг домашен текстил. Подготвените за предаване продукти трябва да са опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се отвор над дръжката.

Контейнерите са метални и са конструирани така, че да не може да се вади и разхвърля тяхното съдържание.

Община Ботевград е сключила договор с фирма TexCycle и е получила съдовете безвъзмездно. Събраните материали ще се извозват веднъж седмично – в сряда. От фирмата ще се грижат за събирането и по – нататъшното оползотворяване на текстилните продукти, за да затворят жизнения им цикъл по екологичен начин и те да бъдат използвани отново в Бъдеще.

Община Ботевград апелира новите придобивки да бъдат използвани по предназначение. Ако те бъдат запазени и широко употребявани, мрежата от такива съдове ще бъде разширена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *