Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Започва осмото издание на националния литературен конкурс „Стамен Панчев“

Община Ботевград, Дружество „Орханиец” и Дружество на литературните творци „Стамен Панчев” – Ботевград организират VIII Национален литературен конкурс „Стамен Панчев”. Конкурсът се провежда под патронажа на Райна Панчева – внучка на поета Стамен Панчев, и  Стамен Банковски – Панчев – негов правнук

Цели: Конкурсът е предназначен за ученици от V до XII клас от цялата страна. Той цели да мотивира развитието на творческото въображение и талант у подрастващите в областта на словесното изкуство; да съхранява и утвърждава най-важните човешки ценности – родолюбие, човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, патриотизъм, етническа толерантност, отговорност; да популяризира постиженията в областта на литературата на най-младите нейни почитатели в България и да активира създаването на творчески контакти между тях.

Тема на конкурса: ЗА КНИЖКАТА, МИШКАТА И…КОРОНАТА

Важно уточнение: Темата не е задължителна. Тя е препоръчителна само за участниците с разказ /или есе/ от втора възрастова група,  /ученици от IX до XII клас/.

Регламент:

  • конкурсът се провежда в два жанрови вида: стихотворение и разказ /или есе/;
  • възрастови ограничения: право на участие имат средношколци от цялата страна в две възрастови групи:

– от V до VIII клас

– от IX до XII клас

  • всеки кандидат може да участва с до три творби – по една за двата жанра, и една творба, посветена на Стамен Панчев;
  • разказът /есето/ не трябва да надвишава 3 печатни страници;
  • творбите не трябва да са участвали в други издания на Национален литературен конкурс „Стамен Панчев”;
  • творбите трябва да са написани, съобразно нормите на книжовния български език.

Награди:

За всяка възрастова група – и в двата жанрови вида /стихотворение и разказ /есе/, ще бъдат определени по три награди, общо 12. Освен парични награди, победителите ще получат и специални плакети за участието си.

Извън горепосочените, се връчва и една Специална награда. Тя е предвидена за творба, посветена на личността или делото на Стамен Панчев – бащата, учителя, общественика, „поета с цигулката” и изобщо  – Човека!

Поощрителна награда се присъжда и от Дружество на литературните творци „Стамен Панчев”. Тя е за най-добре представил се в конкурса местен автор.

Срокове:

Конкурсните творби ще се приемат до 15 март /включително/ 2022 година на адрес: stamen.panchev@abv.bg

В писмото всеки участник трябва да напише само личните си данни: име, презиме, фамилия, точен адрес, тел. за връзка и името на училището си, както и в коя възрастова група и в кой/кои раздели ще участва;

Творбите трябва да бъдат предоставени на отделен файл (документ на Word, шрифт – Times new roman, размер -12 или 14), който да се прикрепи към писмото. Това се налага, защото конкурсът е анонимен. Творбите ще бъдат засекретени и ще бъдат подадени на журито без личните данни на участниците.

За въпроси и информация, свързани с конкурса: stamen.panchev@abv.bg, тел.: 089 843 21 29 и 0888 85 94 85.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *