Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ченчев от Правец: В бюджета БСП извоюва множество мерки в подкрепа на младите хора

БСП е подготвена за реална промяна в стратегически сектори на държавата, заяви проф. Гайдарски

„БСП ясно показа с действията си – вкарваме повече държавност в управлението. Защото се видя, че неолибералният модел, който взе връх в последните години, е напълно провален, особено във времена на кризи. Повече държавност в управлението отстояхме и при изготвянето на бюджета за 2022 година“. Това заяви на среща в Правец с кметове и общински председатели на БСП от Софийска област Борислав Гуцанов, член на Изпълнителното бюро на партията.  Участие в срещата взеха също проф. Радослав Гайдарски – член на ИБ на БСП и водачът на листата на БСП в София област, и зам.-председател на парламентарната група Иван Ченчев.

В близо тричасовия задълбочен разговор се включиха кметовете на Правец, Самоков, Горна Малина и Златица, както и общинските председатели на БСП от 16 общини в региона, сред които – Ботевград, Костенец, Долна Баня, Елин Пелин, Челопеч, Мирково, Пирдоп, Костинброд, Божурище и Драгоман.

„Ако не бяхме ние  – нямаше да има толкова пари за социални дейности в държавния бюджет. БСП отстоя 21 млрд. лв., за да се омекоти удара върху българските семейства от високите цени на тока, газа и хранителните продукти“, посочи Борислав Гуцанов.

Като следващ пример той даде предвидените 8.2 млрд. лв в бюджета за инвестиции, които държавата ще направи.

„Не може, обаче, държавните предприятия да продължат да бъдат управлявани по досегашния начин, да се раздават милиарди без търг и конкурс, частните съдебни изпълнители и колекторските фирми да продължат да безчинстват“, посочи Борислав Гуцанов, а общинските председатели на БСП подкрепиха усилията на икономическото министерство това да се промени.

„Сега сме с 26 депутати, да – били сме и с 80. Но сега сме с важни сектори и министерства. А ние смятаме, че няма друга политическа сила, която да е така подготвена за реална промяна в стратегически сектори на държавата“, подчерта в откровен разговор с актива на БСП проф. Радослав Гайдарски.

„ГЕРБ и ДПС все по-често заедно с техния подизпълнител  – „Възраждане“ са предприели нова тактика – те не се опитват да ни побеждават в дебатите, те се опитват да няма дебати“, заяви в последвалия политически разговор Иван Ченчев. По думите му това поведение е провокирано от страха, че може да има един добър План за възстановяване в държавата и те няма да могат да разпределят милиарди.

„Не искат хората да усетят реално и добро социално подпомагане“, посочи зам.-председателят на парламентарната група на БСП и даде пример с увеличението от 1 април на размера на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст от 650 на 710 лв. 

„Ще припомня, че само преди близо половин година беше 380 лв“. Иван Ченчев беше категоричен, че БСП има най-много мерки за подкрепа на младите хора – един от примерите: от тази година детските ясли и градините ще са безплатни за родителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *