Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Празнично зарязаха лозите в Трудовец

По традиция на 14-ти февруари трудовчани отпразнуваха Трифон Зарезан във вилна зона „Лозята“.

Георги Иванов приветства присъстващите: „Ето, че отново, след година прекъсване отбелязваме празника на лозаря по стар български обичай. Вярно е, че днес празнуваме още един празник- денят на Свети Валентин. Да, ще каже някой, че е чуждоземен празник, но има ли нещо по-хубаво от това да отпразнуваме денят на виното и любовта, дори и само заради това, че хубавото вино се прави с любов, а любовта се полива с вино…“

Отец Панайот отслужи водосвет за здраве.

„Празникът Трифон Зарезан винаги е носил много радост и веселие на нашето село. Традицията е от много години. Днес ме се събрали тук за да продължим традицията, да се веселим….На всички от името на Кметство Трудовец искам да пожелая много здраве, благоденствие и една много благодатна година. Честит Празник и наздраве!“, пожела кметът на Трудовец Еленко Иванов.

Журито в състав: Ангел Донов– председател на журито и дистрибутор на вино, Дарина Гергинова– агроном и Светлозар Иванов– Цар на виното за 2019г, се зае със задачата да открие най-доброто сред 17 вина.

На трето място се класира виното на Веселка Христова, втората позиция зае Красимир Стаменов и първото място бе за виното на Стоян Шумарски. Тази година за Цар на виното бе избран Георги Пенчев, неговото вино се отличи с най-добър цвят, вкус и аромат. Всички винопроизводители, участвали в надпреварата получиха грамоти.

Парата от питката се падна на Веселка Нинова, която бе провъзгласена за новата Царица на лозята.

Кметът на селото, Царят на виното и Царицата на лозята заедно изпълниха ритуала по зарязване на лозите.

Празникът бе съпроводен с много веселие, вино и празнични хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *