Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Зеленият сертификат у нас пада на 20 март

Два дни преди обявения протест на „Възраждане“ правителството обяви, че го премахва. Това ще стане след три седмици, обеща премиерът.

До 20 март правителството ще премахне зеления сертификат, съобщи на извънреден брифинг премиерът Кирил Петков заедно с министъра на здравеопазването.

Ще останат да важат само ограниченията от европейския сертификат при задгранично пътуване.

„Както се вижда и на картата с регионите – червеният цвят отстъпва на жълтия. Цялата страна влиза в етап две и етап три. Очакваме със скоростта, с която се движи, да стигне и до етап 1, което означава, че България ще мине в зелена зона. Без масово затваряне на училища и бизнеси се справихме с вълната от Омикрона“. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг.

„Успяхме да прогнозираме, че някъде към 20 март ще е възможно

да прекратим всички ограничения в страната, произлизащи от зеления сертификат и той да е действащ единствено относно европейския регламент за пътуване“, обяви премиерът.

Здравният министър проф. Асена Сербезова обяви, че с постепенното облекчаване на мерките не означава,

че не си заслужава да се ваксинираме. „Напротив – заслужава си, това се вижда в болничните заведения. 90% от хората, които губят битката с болестта, не са били ваксинирани. 

Припомняме, че зелените сертификати бяха въведени през октомври.

Те служат основно за посещение в търговски центрове, молове, дискотеки, заведения за хранене, казина, спортни зали и фитнес центрове и други обекти, разписани в заповед. Някои от тях се признават и за пътуване в ЕС, като част от Европейския цифров COVID сертификат. Той обаче вече е с валидност от 9 месеца от поставената ваксина срещу COVID-19. 

От въвеждането на зелените сертификати у нас последваха няколко протеста срещу мярката.

Повечето бяха организирани от ПП „Възраждане“, недоволство имаше и от страна на ресторантьорите. Темата за задължителен зелен сертификат в парламента и администрацията пък скара депутатите на няколко заседания на парламента. А управляващите заявиха, че обмислят отпадането на зеления сертификат, при достигане на определен брой ваксинирани у нас или при затихване на петата вълна на коронавируса. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *