Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Иван Ченчев за Бюджет 2022: Никога на държавно ниво не са предвиждани толкова средства за спорт

Повече средства за спортна инфраструктура, детски спорт и спортни училища предвижда бюджетът, посочи депутатът от левицата

„С този бюджет за спорта са определени разходи в размер на 123 млн. лв., което е увеличение с близо 26% от 2021 г. Поне аз не си спомням през последните повече от 10 години такава голяма разлика. Това е едно обещаващо начало, което ясно очертава тенденцията за увеличаване на публичните средства, отделени за спорта.“ Това заяви председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание и зам.-председател на парламентарната група на „БСП за България“ Иван Ченчев по време на обсъждането на  бюджета за 2022 г.

От парламентарната трибуна той обърна внимание, че всички бюджетни програми на спортното министерство бележат увеличение, но особено впечатление прави рязкото увеличение на средствата по бюджетна програма „Спортни съоръжения“ – увеличение с над 10 млн. лв. или 15%  в сравнение с 2021 г.  По неговите думи това ще даде възможност да започне финансово подпомагане на обновяването на спортни обекти. Той посочи, че освен това са заделени допълнителни 17 млн. лв. за инвестиции и изграждане на спортни обекти, в това число довършване на спортната зала „Арена Бургас“.

„За първи път е включена нова програма за кадрово осигуряване на спортните клубове с предвидени 6.5 млн. лв. С тази нова програма значително ще се подобри кадровото осигуряване на спортните клубове, а и, от друга страна, приоритетът е насочен към подкрепа на треньорите, които са значим фактор в процеса на изграждане на спортните таланти“, добави Ченчев.

Той и посочи основните акценти в увеличаването на средствата по политиките „Спорт за учащи“ и „Спорт в свободното време“ за 2022 г. с близо  23 млн. лв.:

-Завишените средства за държавните спортни училища – 1 млн. лв. повече;

-Увеличение на средствата по единни разходни стандарти за 6-те държавни спортни училища, както и в унисон с политиката на правителството за увеличаване на заплатите на учителите;

-Завишените средства по почти всички програми за спорт на децата в свободното време, както и включените в бюджета две нови програми.

„Като говорим за политиките „Спорт за учащи“ и „Спорт в свободното време“, както и тази за спортната инфраструктура, трябва да подчертаем, че те са хоризонтални политики, т.е. публични средства по тях се насочват и по линията на други ресорни министерства.  За първи път в този бюджет в област „Образование“ са заложени 100 млн. лв. за повишаване на интереса и увеличаване на извънкласните дейности за всеки ученик, допълнителна подкрепа за спорт, отдих и култура, за осигуряване на широк достъп до тях и при изявени високи постижения. По същата линия са заложени 15 млн. лв. за изграждане на нови и ремонт на съществуващи спортни площадки в училищата“, каза още Иван Ченчев.

„Можем да заключим, че никога на държавно ниво не са предвиждани толкова средства за спорт. По политиката за младите хора двете национални програми за ефективни инструменти за достигане до младите хора на възраст 15-29 г. и с увеличение на субсидията по Национална програма за младежки дейности с 580 хил. лв., ефектът при активиране на неактивни млади хора ще е по-голям“, добави той.

„Определено се забелязва целенасочената политика на Министерството на младежта и спорта да въведе ясни правила при разпределянето на публичните средства и да намери допълнителни възможности за реновиране и изграждане на нова спортна инфраструктура, за които действия имат и нашата подкрепа“, каза в заключение народният представител от БСП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *