Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Балкан срази ЦСКА и е на финал за втора поредна година в НБЛ

Снимка: НБЛ

Балкан е на финал в Националната баскетболна лига за втора поредна година. Шампионите ще защитават трофея си, след като спечелиха и втория си мач като гост на ЦСКА, този път с 92:83 и затвориха серията с 3-1 в своя полза. Двубоят бе много оспорван, със серия от обрати, като „зелените“ бяха догонващи в началото, а до последните минути победителят не бе ясен.

В спор за златото отборът от Ботевград ще срещне победителя от другата двойка между Рилски спортист и Черноморец, където бургаският тим води с 2-1. Загубилите ще премерят сили за бронза.

В тази среща ЦСКА отново бе без Драган Зекович, но в групата се завърна Венцислав Петков, който обаче получи нова травма. За Балкан пък и този мач пропусна Димитър Димитров.

Петков дори започна в стартовата петица, а „червените“ стартираха ударно срещата и дръпнаха с 9:2, което принуди Петър Златанович да вземе първото си прекъсване едва три минути след началото. Те играеха много силно в подкошието и дръпнаха и с 9, докато баскетболистите на съперника направиха 7 грешки само за първата четвърт. ЦСКА обаче също започна да бърка често в края й и след десет минути игра имаше почти минимална преднина – 20:18.

На три пъти „зелените“ стигаха до равенство през втория период, но баскетболистите на Росен Барчовски успяваха отново да вземат леко предимство. Воден от разигралия се Мануел Суарес, който направи невероятна втора четвърт и сам вкара 12 поредни точки, обаче Балкан стигна и до пълен обрат в средата на частта за 40:34. Последваха оспорвани минути, а на почивката ЦСКА намали за 47:49 след общо 22 точки на Петков и Зекович до момента.

Второто полувреме започна с много грешки и от двете страни, но малко след началото домакините взе пак успяха да изравнят за 54:54 след тройка на Венцислав Петков. Точна далечна стрелба на Денг Адел върна предимството на отбора му, след което играта продължи кош за кош. Армейците за кратко и поведоха, но преди решителната четвърт предимството отново бе за ботевградския тим – 66:62, а с по четири нарушения вече бяха Алекс Симеонов и Димитър Маринчешки.

Подемът в играта на Балкан продължи и седем минути преди края Мануел Суарес направи разликата двуцифрена за първи път в мача – 74:64. Разликата скочи и на 13, но Брандън Йънг и Таменанг Чо върнаха надеждите на отбора си, намалявайки на два пъти само на 6. Последва обаче силна серия за шампионите, които отново увеличиха дистанцията и не изпуснаха водачеството си до последно.

Мануел Суарес бе най-резултатен за Балкан с 31 точки.

За ЦСКА Таменанг Чо записа 22 точки.

Източник: BGBasket.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *