Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Служители на Общинската администрация помогнаха на бебе сова, паднало от дърво, в Градския парк

В отдел „Контрол по сигурността и обществения ред“ се получават сигнали за намерени малки на горска ушата сова, която се среща в иглолистни, широколистни и смесени гори, в равнини, низини и планини, ако е оставена на спокойствие се заселва и в паркове.

Вчера бебе сова бе открито под дърво в градския парк. Загрижени граждани подадоха сигнал на горещия телефон за сигнали в отдел КСОР. След консултация с еколога на общината, служители на отдела качиха малкото на дървото, под което стоеше.

От отдела напомнят, че горската ушата сова на територията на България е рядък и защитен от законите вид.
Обикновено прекарват деня скрити сред листата на дърветата в някой парк. Малките напускат гнездото още преди да могат да летят и се разхождат по съседните клони. Родителите им ги намират по пронизителните звуци, които издават, и им носят храна. Много често малките любопитковци “тупват” на земята при някой по-силен порив на вятъра или просто не успяват да запазят равновесие докато скачат по клоните. На земята, обаче, ги чакат много опасности – кучета, котки, други птици и хищници. Често хората смятат, че птиците могат да вдигнат детето си с крака и да го качат на дървото. Това, обаче, е невъзможно.

Ако се случи да намерите бебе горска ушата сова или чухал, качете го на висок клон до мястото, където сте го намерили, и изчакайте малко, за да видите дали няма пак да тупне на земята. Родителите, със сигурност, са наблизо, а те най-добре биха се погрижили за своето малко.

В случай, че видите малка сова, не я вземайте! Огледайте наоколо за гнездо. Опитайте се да я качите на близко дърво, възможно по-високо.

Посочените действия са принципни и следва да имате предвид, че всеки случай е сам по себе си специфичен.
Съветваме ви при първа възможност да се свържете с горещия телефон на КСОР 080020007, съответната РИОСВ или лесничейството в района, в който се намирате.

Трябва да знаете, че улавянето и отглеждането в домашни условия на горската ушата сова е забранено от закона и има сериозни санкции за това.

2 коментара на “Служители на Общинската администрация помогнаха на бебе сова, паднало от дърво, в Градския парк

  1. Браво за благородното дело и за информацията за защитения вид сова. Хубавелки, мъдри птици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *