Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Забележителен успех за България на Международната OLGENAS олимпиада по География. Ето какво казаха шампионите пред Botevgrad.NEWS

На проведената онлайн Международна OLGENAS олимпиада по География от 19 до 21 януари 2022, отборът на България завоюва ЗЛАТЕН МЕДАЛ и бе обявен за абсолютен шампион!

Състезанието “XVII OLGENAS International Geography Olympiad 2022“ се проведе с виртуален домакин Джокякарта, Индонезия, като участниците бяха наблюдавани през цялото време с 2 камери и микрофони.

Българският отбор беше в състав: Атанас Иванов от НПМГ „Академик Любомир Чакалов“ – София и Даниел Димитров от МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна.

Олимпиадата се проведе в 4 етапа – Писмен тест, Мултимедиен тест, Virtual observatory learning и Теренна работа.

Пред Botevgrad.NEWS, Атанас Иванов каза: „Тъй като олимпиадата беше със статут на международна, въпросите бяха съставени на английски език и на много високо ниво. Въпреки че олимпиадата не е позната масово от ученици, организаторите все пак показаха своята амбиция и стремеж тя да се превърне в общоизвестен и елитен форум, където да премерват сили наистина подготвени на високо ниво участници. Натоварването беше голямо, тъй като въпросите имаха своите специфични изисквания за осмисляне, разсъждение и отговор. Предимство е, че участието беше отборно и съответно имахме възможност да обсъдим и да дадем възможно най-добрия отговор. От друга страна, времето ни притискаше постоянно и трябваше да действаме бързо, за да отговорим на всички въпроси и отговорите ни да са пълни и все пак точни. Темата на олимпиадата беше свързана с възобновяемите енергийни източници и затова междувременно се състояха лекции и презентации на изявени учени и специалисти от различни организации и институции. На последния ден бяха обявени резултатите в специално събитие. Тогава и разбрахме, че сме абсолютните шампиони с най-много точки, а резултатите на 2 от тестовете ни бяха най-добри. Освен радостта от победата, голямо удоволствие ни достави и това, че придобихме състезателен опит и, разбира се, че се срещнахме с много нови хора, макар и през екрана на компютъра, заради което бихме се радвали да участваме отново.“

„С Наско станахме абсолютни шампиони и златни медалисти от 112 отбора. Това беше едно от най-добре организираните състезания, на които сме участвали – домакините се погрижиха за всичко и нямаше никакви проблеми от техническо или друго естество… Най-големият проблем беше часовата разлика… но 3-те безсънни нощи си заслужаваха“, допълва Даниел Димитров.

Предизвикателство за състезателите се явява голямата часова разлика с Индонезия. За терената работа в която състезателите имаха задача да анализират проблемите на района около язовир Анкол, Индонезия, да предложат план за развитието му и да защитят този проект пред комисия, Атанас и Даниел трябваше да избират между няколко вида развитие – защитена територия, аграрно, промишлено или туризъм. „..ние избрахме сферата на туризма. Основна цел ни беше развитието на селския еко туризъм с допълнение спортен туризъм. Идеята е запазване на природата и установяване на екологично равновесие в съчетание с икономическо развитие.“, обяснява Даниел.

За този етап отборът имаше 2 часа за изготвяне на доклад в рамките на 4 страници и карта и още 4 часа за презентацията и защитата, която се е състояла от 2 до 5 през нощта българско време.

Желаем още успехи на Атанас и Даниел успехи в бъдещите им начинания!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *