Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

2,5 млн. лв заем от Фонд ФЛАГ бе одобрен от общинските съветници за ремонт на 4 и 5 блок в болницата на Ботевград (ВИДЕО)

Дългосрочен общински дълг с максимален размер 2,5 млн. лева гласуваха 22 общински съветници и двама се въздържаха, съгласно което Община Ботевград ще сключи договор за кредит с Фонд ФЛАГ ЕАД за внедряване на мерки за енергийна ефективност и ремонт в 4 и 5 Блок на МБАЛ-Ботевград. Във въпросните блокове се помещават Детско отделение, Физиотерапия и инфекциозно отделение (COVID).

Знам, че на много от вас се върти в главата мисълта “Защо сега в изборна година, преди местни избори“. Всеки има право да прави каквито и да е асоциации и спекулации, но аз казвам, защо сега. Защото именно сега една такава инвестиция ще има възможност при много изгодни условия да се връща в следващите години – процентът на главницата в общинския дълг ще е все по-намаляващ в един бъдещ общински бюджет“, обясни вносителят на Докладната записка – кметът на Община Ботевград – Иван Гавалюгов. По думите му ако Община Ботевград получи целева държавна субсидия, дългът може да се погаси предсрочно. Според Гавалюгов има такива примери в други общини.

Както вече писахме  Община Ботевград кандидатства за дългосрочен дълг  пред ФОНДА за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ  за финансиране на проекта през Българската  инвестиционна  и координационна платформа за градско развитие-втори етап, финансирана от Европейска инвестиционна банка и Фонд ФЛАГ. Кредитирането от държавния орган ФЛАГ се извършва с нов финансов инструмент за кредитиране на общини по техни проекти с ниски лихви или с безлихвени заеми.

Не одобрявам създадената практика всички важни решения да се взимат на извънредна сесия, при положение, че след две седмици имаме редовно заседание“, заяви адв. Георги Донков от групата на ГЕРБ.  В отговор кметът Гавалюгов заяви, че именно защото е важна докладната записка, гласуването за поемане на общински дълг, е предмет на специална извънредна сесия, „където няма да мине между другите 40 докладни и ще има достатъчно време за обсъждане и дискутиране, заяви Гавалюгов.

В хода на дебатите думата взе и общинският съветник Тихомир Найденов от групата на ПП МИР.„Говорим, че това все пак е заем от държавата. Сами разбирате, че едно е заем от търговска банка, която би се възползвала от всички начини за събиране на задължения, съвсем друго е заем от един държавен орган. А и вноската, която изчислих , е около 40-50 хиляди лева на месец за 7-те проекта, което в никакъв случай не би затруднила общината и бъдещото ръководство, каквото и да е то.“, заяви Тихомир Найденов.

В допълнение кметът Иван Гавалюгов посочи, че Планът за възстановяване и устойчивост , който реализира европейски средства в подобряване на публичната инфраструктура, не предвижда допускане на общини да ремонтират сгради на здравеопазването, с изключение на 38 педиатрични държавни болници. “През годините сме пращали писма до Министерството на финансите и до Министерство на здравеопазването, с искане за осигуряване на средства за ремонт на нашата болница. Търсили сме средства по много начини, но това не може да стане по европейски програми“. Кметът Гавалюгов припомни, че с постановлението на МС на общината бяха отпуснати 3,5 млн. лв. „Имахме възможност да избираме да ремонтираме болницата, водопровода или да направим нова зала. Избрахме да вложим тези средства в ремонт на 1,2 и 3 блок на болницата, защото тя е най-важният приоритет за Община Ботевград. Надявам се,че не сме сбъркали с подреждането на приоритетите“, добави кметът Иван Гавалюгов.

1 коментар на “2,5 млн. лв заем от Фонд ФЛАГ бе одобрен от общинските съветници за ремонт на 4 и 5 блок в болницата на Ботевград (ВИДЕО)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *